Geschiedenis

Volgens de woordenboeken is een café een uitgaansgelegenheid waar dorpse of stadse zaken worden besproken onder het genot van alle mogelijke drank. Het woord café is afkomstig van het Franse woord voor koffie. In de 17e eeuw nam koffie in populariteit toe. Dit resulteerde in het ontstaan van koffiehuizen voor met name welgestelde mensen. Toen der tijd waren er ook zogenaamde tapperijen of bierhuizen. Veel van deze kroegen lieten zich vernoemen tot koffiehuis aangezien dit een betere naam en reputatie had.

Het bruine café stamt uit de 19e eeuw toen voorkamers werden ingericht als bar om zo extra geld op (en in) de plank te brengen. Totdat in 1881 de Wet tot regulering van de handel in sterke drank en van de beteugeling van openbare dronkenschap werd aangenomen was iedereen bevoegd om te tappen.

In Hoogland-West staat nog zo’n typisch bruin café, onder klanten en dorpsgenoten bekend als De Plank, waar diverse mensen elkaar ontmoeten en gemoedelijk kunnen kletsen onder het genot van een drankje en klein hapje. De waard van dit dorpse café was Lambertus Smink, opgevolgd door zijn zoon Bertus Smink en vervolgens is het stokje overgedragen aan zijn jongere broer Cor Smink. Voorheen was de familie Van Hamersveld uitbater van dit etablissement. Bier en jenever laadden ze op de kar en hiermee gingen ze de boer op. Naast de horeca hadden ze op de deel een klompenmakerij. In die tijd een prima combinatie.

Maar tijden veranderen en in 1935 kocht de vader van Bertus en Cor, de legendarische Bart (1907-1987`), het pand. De deel werd veranderd in een stal voor koeien. Gelukkig bleef het cafégedeelte intact. Bart ging niet meer de boer op. De boeren moesten het maar komen halen. Het lijkt net of hier de tijd heeft stil gestaan. Paarden hebben hier zeer zeker stil gestaan. In vroegere tijden werd dit adres gebruikt, vooral tijdens zomerdagen, om de paarden te laten rusten en hun dorst te lessen. Tevens een prima moment voor de berijders zelf om het voorbeeld van hun paard te volgen.

Heden ten dage zijn er nog veel vaste gasten die er hun dorst komen lessen. Bedrijven houden er bedrijfsborrels en families en vrienden ontmoeten elkaar tijdens feestjes. Er wordt ouderwets gepraat, gezellig gebiljart, gekaart en gedart. Op de warme zomerdagen geniet men op het terras van een koel drankje.

Café De Plank, Café ’t Hoekje, Café Smink. Je moet ze alle drie eens bezoeken, aldus sommigen vaste gasten. Je krijgt er geen spijt van want de slogan luidt nog steeds: “De sfeer en kwaliteit die men hier geniet vindt men elders niet”.